Lars Burgwal

Visie / lesmethode:
Het allerbelangrijkste bij muziekmaken is dat je er plezier in hebt. Als je enthousiast bent lijkt het soms wel vanzelf te gaan, en ga je merkbaar vooruit. Dit probeer ik in mijn lessen op allerlei manieren te triggeren. Oefeningen zijn daarom altijd aangepast op het niveau en de smaak van de leerling. Spelenderwijs leren staat dus voorop, maar de achtergrond is ook belangrijk: waarom klinkt iets nou juist zo? Alle muzikale stijlen staan enorm met elkaar in verbinding, en door daar al spelend achter te komen geef ik je iets extra’s mee en kom je misschien wel tot nieuwe muzikale inzichten.

Al op jonge leeftijd deed ik een oriëntatiejaar op de muziekschool, waarbij ik gelijk affiniteit voelde met het keyboard. Na vier jaar les stapte ik over op piano, vanwege de echtheid van de klank en de mogelijkheid om meer gevoel in het spelen kwijt te kunnen. Een half uur per dag oefenen was de norm, en die tijd besteedde ik dan ook nuttig: 5 minuten doen wat de leraar gevraagd had, de overige 25 (en soms werden dat er veel meer) was ik aan het ‘pingelen’: improviseren, uitzoeken, maar vooral: luisteren wat je doet in plaats van lezen. Nadat de pianolessen stopten bleef dit een dagelijkse bezigheid en het leidde ertoe dat ik elk willekeurig nummer wat ik één keer gehoord had direct in een tweehandige toetsenpartij kon omzetten. In mijn studententijd kon ik mijn vaardigheden mooi inzetten bij diverse bandprojecten. Ook startte ik met piano-onderwijs bij leerlingen thuis. Maar mijn echte passie ontdekte ik vlak na de middelbare school: muziek componeren met behulp van moderne computertechnieken. Ik startte een studie aan de faculteit Muziektechnologie van de HKU, en ben in 2016 afgestudeerd met een mastertitel Compositie en Sound Design. Ik werk sindsdien als freelance componist en sound designer voor games, films en reclames, en speel daarnaast nog steeds met veel plezier in verschillende bandjes Trammelam, Leuk Dat Je D’r Bent Band en Branding. Toen ik onlangs een tijdje mocht invallen bij de Goudse Popschool viel alles op z’n plek, en al snel daarna ben ik er vaste docent piano / keys en songwriting geworden.

Lars Burgwal