Joop de Jong

Joop de Jong


Hallo muziekliefhebber. Ik ben Joop de Jong en mijn hoofdinstrument is mondharmonica in met name de bluesmuziek, maar ook andere muziekstromingen. Het begon allemaal als bassist in een bluesband. Als autodidact heb ik geen opleiding genoten, maar ik maak al heel veel jaren onderdeel uit van het Goudse trio Change of Key, dat "Americana" speelt. Daarin speel ik, naast mondharmonica, ook op een aantal verschillende akoestische snaarinstrumenten

Is het "vet cool" om mondharmonica te spelen? Jazeker, want je kan met dit instrument ook zo lekker "scheuren" als je dat wilt. Vergelijkbaar met een gitarist die aan zijn snaren trekt. Daarnaast is het, voor bijv. een zanger(es), een welkome afwisseling op het podium in zijn of haar performance. Je kan eens een keertje een solo overnemen en als een ander de solo doet, dan kan de mondharmonica-speler gewoon begeleiding spelen en zodoende sta je nooit met "lege handen" op het podium.
Mijn advies is: gewoon proberen, want de aanvangskosten zijn minimaal! Voor 30 tot 40 euro heb je al een goede mondharmonica om de mogelijkheden van dit instrument te ontdekken.